Vrijopnaam start bouw twee zonneparken

In Groningen en Limburg realiseert Vrijopnaam in 2023 een zonnepark

Vrijdag 25 november 2022

De voorbereiding zit erop: onderzoeken zijn afgerond, de vergunningen zijn binnen en de plannen zijn klaar. De schop kan nu echt in de grond voor twee zonneparken: in Stadskanaal en Reuver. Beide zonneparken worden in de loop van 2023 aangesloten op het elektriciteitsnet.

Andere locatie, zelfde missie

De zonneparken hadden bijna niet verder uit elkaar kunnen liggen. Waar de één in het Noord-Limburgse Reuver (gemeente Beesel) wordt gebouwd, is de ander te vinden in Stadskanaal, in oostelijk Groningen. ’De projecten liggen maar liefst 270 kilometer van elkaar vandaan. Toch hebben de parken veel overeenkomsten. Op beide locaties wordt straks duurzame (zonne)stroom opwekt voor omwonenden. Samen wekken de parken genoeg op om ruim 1.400 huishoudens een jaar van stroom te voorzien.

Biodiversiteit

Zowel in Stadskanaal als in Reuver wordt het park aangelegd met extra ruimte tussen de zonnepanelen. Dat doen we zodat voldoende zonlicht op de grond tussen de panelen blijft schijnen. Daardoor groeit er meer groen en hebben insecten en kleine dieren de ruimte. Bovendien worden de locaties ingezaaid met een speciaal grassen- en kruidenmengsel. Hierdoor zijn de zonneparken straks rijk aan bloemen, planten en kruiden. Dat is leuk voor het oog, maar zorgt ook voor een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit ter plekke.

Deelname zonnepark

Inwoners van de gemeente Beesel en Stadskanaal krijgen als eerste de mogelijkheid mede-eigenaar te worden van het zonnepark. Via coöperatie Vrijopnaam kunnen zij een Paneelopnaam kopen. Met een Paneelopnaam koop je een deel van de stroomopbrengst van het zonnepark. De stroomproductie van je Paneelopnaam wordt in mindering gebracht op je energierekening.

Zonnige projecten

Vrijopnaam is continu bezig met het zoeken naar geschikte locaties. Alles start bij een locatie én alle mensen die eromheen wonen, werken, bewegen en/of recreëren. We kijken kritisch naar de huidige functie(s) van de grond en beoordelen of een zonneweide inpasbaar is. Daarbij creëren we waar mogelijk meerwaarde voor mens en natuur.

Vind je het leuk meer te lezen over onze aanpak en projecten? Neem dan gerust een kijkje op www.vrijopnaamzonneparken.nl.

Hijskraan verplaatst transformator station op locatie waar zonnepark Reuver gebouwd wordt

Foto: In Reuver werd deze zomer al een transformatorstation geplaatst.